Η Ερμούπολη είναι η πανέμορφη πρωτεύουσα της Σύρου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Συνηθίζεται να αποκαλείται «υπαίθριο μουσείο» καθώς διαθέτει πλήθος αξιοθέατων που θαυμάζει ο επισκέπτης με μια βόλτα στα σοκάκια της. Δεν διαθέτει την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη μορφή, αλλά τα κτήρια της ανήκουν στον νεοκλασικό ρομαντισμό, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη.
Είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, με καθημερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τον Πειραιά, τη Ραφήνα, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το αεροδρόμιο της Σύρου βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και επίσης συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα.
Σήμερα η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή για τους επισκέπτες που θα βρουν εκεί οτιδήποτε απαιτείται για τις διακοπές τους: διαμονή, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινή ζωή, αλλά και όλες τις τουριστικές υπηρεσίες.
Τα νεοκλασικά κτήρια της Ερμούπολης είναι τα μνημεία που την κάνουν ξεχωριστή. Κέντρο είναι η πλατεία Μιαούλη, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, εμπνευσμένο από τα ανάκτορα της Τροίας. Το θέατρο «Απόλλων», μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, η Βιβλιοθήκη και πλήθος άλλων, που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφθεί.
Ξεχωριστή θέση στα αξιοθέατα της Ερμούπολης κατέχουν και οι εκκλησίες της πόλης, ορθόδοξες και καθολικές. Ο Ναός της Ανάστασης στην κορυφή του λόφου, ο Άγιος Νικόλαος των Πλουσίων, ο Άγιος Γεώργιος, η Μητρόπολη, μερικές μόνο από αυτές.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται στην πόλη τα «Ερμοπούλεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.
Η ιστορία της Ερμούπολης
Η Ιστορία της Ερμούπολης
Η Ερμούπολη δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετά την καταστροφή της Χίου, της Σάμου, των Ψαρών, της Κάσου και διαφόρων πόλεων της Μικράς Ασίας, οι διωγμένοι πρόσφυγες βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο φυσικό λιμάνι της ουδέτερης τότε και υπό γαλλική προστασία Σύρου. Στο σημείο δεν υπήρχε τίποτε, καθώς ο κύριος οικισμός ήταν ο λόφος της Άνω Σύρου. Οι πρόσφυγες λοιπόν εγκαθίστανται εκεί, ασχολούνται με τις δουλειές του λιμανιού και αρχίζουν να χτίσουν τη νέα πόλη.
Από τα πρώτα τους δημιουργήματα είναι και ο ορθόδοξος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο προαύλιο του οποίου το 1823, μετά από μιας μορφής λαϊκή συνέλευση, αποφασίστηκε το όνομα της νέας πόλης: αφιερώθηκε στον αρχαίο θεό του εμπορίου, τον Ερμή και ονομάστηκε Ερμούπολη.
Έκτοτε η ανάπτυξη είναι συνεχής: το λιμάνι γίνεται εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους, και κατασκευάζονται οι πρώτες βιομηχανίες. Παράλληλα, στα ναυπηγεία της Ερμούπολης κατασκευάζονται τα πιο όμορφα πλοία της εποχής, με ρυθμό ασταμάτητο. Στην Ερμούπολη εγκαινιάζεται και το πρώτο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και το 1856 η Ερμούπολη αναφέρεται ως η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα σε πληθυσμό.
Στο πρώτο γυμνάσιο της πόλης διδάσκει ο διδάσκαλος του Γένους Νεόφυτος Βάμβας, ενώ αργότερα αποφοιτεί από εδώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η ακμή διατηρείται ως τον 20ό αιώνα, η αλλαγή των οικονομικών ισορροπιών με τη μεταφορά του κέντρου στην Αθήνα όμως αλλάζει και την Ερμούπολη. Ο μεγάλος λιμός του 1941-42 αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και η πόλη παλεύει να ανασυνταχθεί μετά τη λήξη του πολέμου.
Σήμερα, η Ερμούπολη είναι μια πανέμορφη νησιωτική πόλη, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκων. Είναι το διοικητικό κέντρο όλων των Κυκλάδων και η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που σημαίνει ότι συγκεντρώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Δικαστήρια. Λειτουργεί επίσης εδώ το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ναυπηγείο.